Af birgit brink lorenz

gamle frø

Blev i dag ringet op af en venlig mand, som havde fået 23 reagensglas med gamle frø forærende. Han vil gerne forære dem til en, der har interesse for frø.Han bor i Ellinge på Fyn, ikke så langt fra Nyborg. Jeg bor selv i Sønderjylland, så det er ikke oplagt. Er der en interesseret frøsamler på Fyn, der vil have hans navn og telefonnummer?

Ring til mig 21 19 14 10 eller skriv bbrinklorenz@gmail.com, så formidler jeg kontakten.

 Birgit Brink Lorenz

En landbrugselevs samling

Gamle frø i reagensglas stammer oftest fra de samlinger, landbrugseleverne har lavet før i tiden. De sad på skolen om vinteren med lærerens beholdere med frø, og satte dem i hvert sit glas som en hjælp til genkendelse derhjemme på gården. Normalt er de for det første alt for gamle til at spire, og for det andet - hvis de stammer fra en elevsamling - for generelle til at være interessant. Dvs. at der oftest står "hvede", "kløver", "raps" osv., og det er ikke muligt at vide hvilken sort det er.

Hvis glassene ud over "hvede" også er påført en etiket med et sortsnavn, vil den nordiske genbank nok være interesseret. De har i forvejen en stor samling af de kasser med mange glas, som lærerne på disse skoler har brugt - og det er muligt ved DNA-analyse at lave interessante sammenligninger f.eks. af døde frø med levende fra en sort, der siges at være den samme.

Men ellers er det kun museerne, der evt. kunne bruge dem, og nok kun hvis det var et sæt i den oprindelige æske og ikke kun løse glas. Jeg har en gang modtaget en sådan og doneret den til Gram museum til en udstilling om landbruget efter Anden Verdenskrig. Vh Lila Towle