Af Vivi Logan

Opskrifter fra Gamle Sorters dage smagsprøver: Ærtemos med æble-peberrod

 

 

Ærtemos med æble-peberrod

400 g tørrede hele ærter (her Brudager og Juttas høje ært)

2 laurbærblade

Salt

8 syrlige æbler (her 4 Aroma og 4 Discovery)

1 lille bøtte høvlet peberrod eller friskrevet hel peberrod.

De tørrede ærter lægges i blød i koldt vand i 12 – 24 timer, jo ældre jo længere udblødningstid. Skyl dem grundigt og kog dem derefter i en gryde med rigeligt vand med laurbær blade til de er møre ½-1 time alt efter alder. Helt friskt tørrede ærter skal kun koges i ca. 8-12 min. Æblerne skrælles, kernehuset fjernes og æblerne koges i lidt vand til de moser ud (kort tid med disse sorter). ¾ af ærterne kommes i foodprocessoren sammen med lidt af kogevandet og blendes til en lind masse med konsistens som humus, smag til med salt. Ved serveringen pyntes ærtemosen med æblesauce, hele kogte ærter og høvlet peberrod.