Fra vores studietur til Dreschflegel Saatgut GbR

Den 19. juli 2017 var Lila, Simon og Gert* på studietur til Dreschflegel Saatgut, Schönhagen ved Witzenhausen. https://www.dreschflegel-saatgut.de. (Dreschflegel betyder tærskeplejl).

Baggrunden for besøget er at NordGen sidste år proklamerede at de ikke længere har ressourcer til at opformere og udbyde materiale til haveejere, som vi jo også har erfaret. De foreslog at overlade det til en anden instans, som de benævner en ”brugergenbank”. Vi har derfor overvejet selv at lave opformeringerne, det er i princippet det vi allerede gør. Derfor var vi nede og se et eksempel på hvordan det kan gøres i praksis.

Organisationen består af 15 bedrifter fordelt på forskellige steder i Tyskland. Hver gård avler frø af selvvalgte godkendte sorter, som hovedsageligt er grønsager, men også omfatter korn, bælgplanter, læge- og krydderplanter og prydplanter. Frøene er økologisk dyrket. Hovedkvarteret ligger i Witzenhausen (i Thüringen, midt i Tyskland), hvorfra online frøsalget også foregår. Dreschflegel startede i begyndelsen af 1990erne på initiativ af flere af disse små landbrug, der allerede avlede mindre mængder frø til en del kunder. De har ikke et bevaringsformål som Frøsamlerne, men arbejder alligevel for at fremme biodiversiteten. Som eksempler kan nævnes multiplikation og videreudvikling af den gamle gulerodssort ’Duwicker’, vedligeholdelse af en østfrisisk landsort af grønkål og andre grøntsager samt udvikling af mere robuste og mere diverse frilandstomater.


Du kan se hele rapporten i denne pdf:

Rapport fra studieturen til Dreschflegel


 

* Lila Towle, Simon von Siebenthal og Gert Poulsen, alle i Frøsamlernes bestyrelse