Dyrkningsvejledninger og opskrifter

Bælgfrugternes mangfoldighed -- Foto:Vivi Logan

Du kan finde tekster om ærter og bønner på Plantearven.dk, websitet der formidler vores projekt "Genopdagelse af de gamle bælgfruger - dyrkningsmæssigt og kulinarisk".

 

Hvordan man dyrker ærter
Vores første aktivitet i "ærte-bønne-projektet" var et kursus med ærteforædler Jens Christian Knudsen. Projektleder Rikke Thomle Andersen har samlet hans viden om dyrkning af bælgfrugter - jordtype, sædskift, såning, høst, skadegørere m.m. 

Referat fra Jens Knudsens kursus i dyrkning af ærter


Hvordan man spiser ærter ;-)

Det behøver vi ikke lære nogen - hvis der er tale om de grønne ærter, høje og lave, friske fra planten. Men det kniber for de fleste af os med at bruge de tørrede ærter - grønne og grå - i madlavningen. Det er en del af danskernes traditionelle kultur, der næsten er gået tabt.

Her er links til flere opskrifter, dels fra vores første Madevent i projektet med Bi Skaarup, dels fra anden Madevent i 2013 med kokke fra projektet (Jens og Ane fra MULD og Vivi Logan), dels fra medlemmernes egne køkkener og vores stand på De Gamle Sorters Dage på Frilandsmuseet.

Historiske opskrifter på Plantearven.dk

Moderne opskrifter fra MULD

Smagsprover fra De Gamle Sorters Dage samt andre opskrifter med projektets sorter - Falafler bagt i ovn, Ærtehummus, Grå ærter i egen sovs, Madam Mangors Graae ærter - findes i vores forum.

 

 Høje ærter i egen kolonihave

Frøsamler, projektdeltager og havearkitekt AnneMarie Sørensen har skrevet en vidunderlig artikel til Praktisk Økologi om dyrkning af de høje ærter.

Ud over en udførlig dyrkningsvejledning er der spændende oplysninger om ærters historie og en vurdering af de 4 sorter.

"Store Holger og de andre kæmpeærter"