Sort

FS ID
FS 0618
VIDENSKABELIGT NAVN
Scientific name
Raphanus raphanistrum subsp. sativus syn. Raphanus sativus
SUBSPECIES ELLER VARIANT
Subspecies or variant
ACC. DATO
acc. date
10-02-2010
DANSK NAVN
Danish name
radise
ACCESSIONSNAVN
Accession name
Janosnapi
CULTIVAR TYPE
Biological status
SIDST RETTET
Latest update
02-12-2025
ANDEN ID
Other ID
FRØ/KLON
Seed/clone
Frø
PRIORITET
Priority
Ikke adoption
DONORÅR
Donor year
DONOR LAND
Donor country
Ungarn
OPRINDELSESLAND
Country of origin
Ungarn
HISTORIE
History
’Janosnapi’, eller ”Janos-napi retek”, som betyder ”Sankt Hans radise” eller ræddike, er en meget gammel kulturvækst i Ungarn. Den første dokumenterede omtale går tilbage til 1395 og den nævnes mange gange i løbet af historien. Den blev dyrket på Den Store Slette, mellem floderne Dodau og Tisza, og var en meget udbredt sommerspise både på landet og i byerne. I slutningen af 1800-tallet blev den i stadig højere grad fortrængt af tyske og østrigske sorter af almindelig radise, med en udviklingstid på få uger, men den dyrkes stadig p.g.a. såvel dens milde smag og størrelse, som dens store evne til at klare de høje sommertemperaturer, der gør alm. radiser uegnede til månederne efter Sankt Hans (deraf navnet). Opr. ungarsk handelssort, modtaget fra en ungarsk kollega i 2002.
BESKRIVELSE
Description
Kraftig vækstform, med store blade og en 15-20cm lang, ravfarvet, ofte let forgrenet rod på 80-120g med hvidt, mildt smagende kød. Den er sund og modstandsdygtig, blot den dyrkes i rimelig humusrig, løs og let jord og holdes med vand. Udviklingstid 60-80 dage. Spises rå, skrællede, f.eks. i fine skiver i salat. Holder sig frisk rimeligt længe efter høst.
EKSTRA VIDEN
More knowledge
BILLEDER
Images
Plante:
Billede af plante
Fotograf: Søren Holt
Nærbillede:
Nærbillede
Fotograf: Søren Holt
Til liste