Viden om

Her kan du finde artikler og dokumenter der omhandler frøavl som håndværk og som videnskab. Klik på overskrifterne forneden eller vælg i menuen til venstre.

Foreningens projekter: Formidling og videnskab

Foreningen Frøsamlerne udfører både videnskabelige og praktiske projekter, såvel i Danmark som i samarbejde med organisationer i andre lande.

Her kan du læse om både igangværende og afsluttede projekter. 

Hvis du har ideer til et projekt, du gerne vil gennemføre i Frøsamlernes regi, er du meget velkommen til at henvende dig til bestyrelsen.

Opskrifter fra tidligere opskriftsforum

Igennem årene har vi samlet mange opskrifter fra vores medlemmer, der benytter frøsamlersorter - mange af dem de gamle bønner og ærter, der indgik i vores projekt om gamle bælgfrugter. Men også kager med sorte bønner eller hvidløg, pesto med Christiansø persille, salat med vores mange sorter af "bladgrønt" m.m. Alle opskrifter fra det tidligere forum er nu samlet, mange med billeder, på denne side.

Dyrk og spis bælgfrugter

Dyrkningsvejledninger, opskrifter, analyser af næringsstoffer m.m. - de fleste af disse fra projekterne "Genopdagelse af 28 gamle danske bælgfrugter" og "Undersøgelser og formidling af ernæringsmæssige og kulinariske kvaliteter hos gamle danske bælgfrugter".

Se bogen med projektets resultater

Praktiske vejledninger om frøsamling

(nogle findes under de øvrige overskrifter)

Planter fortæller historie(r)

Mennesker og deres planter har levet sammen i 10.000 år. Så gamle er vores planterhistorier ikke.
Men vi har samlet mange gode historier om familier, der har bevaret deres bedste sorter i flere generationer - om den madkultur, der opstår om brugen af havens urter - og om de planter, nye indvandrere er så glade for, at de tager dem med til Danmark.

Hvidløg

Om dyrkning af hvidløg

Frøpolitik

EUs frølovgivning, frømonopoler, GMO m.m.

Forædling og genetik

Mange af os interesserer os også for "forædling til husbehov" - hvordan amatører også kan skabe nye sorter, der er tilpasset deres ønsker. Dertil hører også at vi gerne vil vide mere om planters genetik.