Nej til Syngentas patent på peberplanter
FreePepper-Infografik_Web_opt.pdf
Kort om patentet
Den 8. maj 2013 fik det schweiziske firma Syngenta (et af verdens største agrokemiske firmaer) patent på mellusresistente peberplanter. Ved at krydse en almindelig konventionel peber med en vild jamaicansk peber var det lykkedes dem, at lave en peberplante som er naturlig resistent overfor mellus. Historikken fremgår af planchen ovenfor.
Patentet blev tildelt af Det Europæiske Patentkontor (EPO), som er den institution der tildeler patenter i alle de 38 medlemslande, hvis de obligatoriske gebyrer er betalt og patentet er oversat til de nationale sprog. EPO er i øvrigt ikke en EU-organisation.
For en ordens skyld: Peberplanterne er ikke GMOer, men planter fremstillet med en traditionel fremgangsmåde.
Patentkonventionen
I teksten til den Europæiske Patent Konvention som udgør det oprindelige juridiske grundlag for tildeling af patenter står der i paragraf 53B, at patenter ikke må tildeles plantesorter og dyreracer eller grundlæggende biologiske metoder til frermstilling af planter og dyr.
Til trods for bestemmelsen har EPO indtil for nyligt tildelt stadig flere patenter på planter. Det henter de hjemmel til i EUs direktiv om retlig beskyttelse af bioteknologiske opfindelser (98/44/EF) som egentlig forbyder patenter på planter og dyr, men med lidt god vilje går det alligevel.
Hvis patentet ikke rent teknisk begrænser sig til en enkelt sort, men til mange planter, må man nemlig alligevel få patent! Kan nogen forklare logikken i dét?
I øvrigt kan man vel med god ret sige, at det at man opdager en naturlig forekommende resistens hos en plante ikke betyder, at man har opfundet resistensen.
I følge konventionens paragraf 52.2 b) kan man netop ikke tage patent på opdagelser, kun på opfindelser!
En indsigelse
Nu har 34 ngo'er fra 27 europæiske lande indgivet en indsigelse mod patentet og forlanget, at det bliver trukket tilbage. Tovholdere på indsigelsen er No-Patents-On-Seeds, The Berne Declaration, Swissaid og Bionext.
Blandt de 34 ngo'er er Frøsamlerne. Vi har underskrevet indsigelsen fordi patenter på planter er med til at begrænse den mangfoldighed af både kulturplanter og vilde planter som det er vort formål at bevare.
Paetenter styrker koncentrationen af frømarkedet på ganske få hænder, andre forædlere får enten ikke adgang til at arbejde videre med i dette tilfælde den vilde plante, eller de kan ikke finansiere arbejdet pga dyre licenser. På den måde er patenter også en hindring for innovation.
Der er udgivet et fyldestgørende - og spændende - kampagnemateriale - på engelsk og tysk. Vi har ikke ressourcer til at oversætte det nu, men den engelske tekst kan læses her EvB_Paprika_12-13_en_def.pdf
Den juridiske proces kan blive langsommelig! Vi holder jer opdateret med mellemrum.
Inger Heyerdahl