Frøsamlernes gamle ærtesorter skal til DNA analyse sammen med andre gamle gemte sorter
10. oktober 2019, 23:00
Som vi skrev i maj-nyhedsbrevet, blev Frøsamlerne tidligere på året tilbudt DNA-analyse af nogle af vores ærtesorter. Fredag d. 20. september kom så den store dag, hvor Svend Erik Nielsen overdrog 40 prøver til DNA-analyse hos professor Søren Rasmussen på Københavns Universitet.
Dermed er det lykkedes at få sendt 16 sorter af de høje ærter til analyse: Juttas, Amandas, Karls, Maries, Gyrithes, Grams, Stevns og Faster Kirstens høje ærter, Kong Christian Xs hofært, Holgers og dens variant Lille Holgers kæmpeært samt Videmose ært. Desuden er de tre lollandske gråærtesorter med: Lollandske rosiner, Brunært fra Nakskov og Errindlevært.
Disse gamle ærtesorter fra danske privatsamlinger skal sammenlignes med andre gamle sorter, der var i handelen og beskrevet i danske og nordiske frøkataloger fra ca. 1850-1950, og som er dokumenteret i Svend Erik Nielsens projekt “De gamle sorter af vore køkkenurter”, der afsluttedes i 2018. Derfor har Svend Erik Nielsen med hjælp fra Simon von Siebenthal støvet prøver af sorter til sammenligning op i genbanker, på museer og i fugtige kældre på Københavns Universitet. Selv ”døde” frø, der ikke længere kan spire, kan give os vigtige oplysninger ved hjælp af DNA analyser.
DNA-analysen kan forhåbentlig hjælpe os med at besvare spørgsmål som: Er nogle af vores sorter beslægtede? Er nogle af dem de samme som populære gamle handelssorter? Har nogle af vores sorter været udgangsmateriale for nyere sorter?
Når analyseresultaterne kommer tilbage, vil Svend Erik Nielsen, Gert Poulsen og Louise Windfeldt udgøre en lille forskningsgruppe, som vil tolke resultaterne.