Børneaktivitet til Copenhagen Cooking

Nyt projekt ”Fra Frø til Fad”

Nyt medlemsprojekt i samarbejde med KVANN og SESAM: ”Fra Frø til Fad”
11. oktober 2019, 23:11

I juli-nyhedsbrevet skrev vi, at de skandinaviske frøsamlerorganisationer har fået en bevilling fra ”Ny Nordisk Mad” puljen i Nordisk Ministerråd. Tilsagnet er på 520.000 kr., og dem skal vi bruge på at undersøge, beskrive, opdyrke og udbrede nogle af de 3 foreningers grønsagssorter. I Danmark har vi valgt at arbejde med Lollandske rosiner, Maries høje ært, Kjems pea bean, Læsøløg og Amager hvidkål. I Norge har de blandt andet fokus på Jærert, Målselv-nepe og Seiersløk, og i Sverige på gamle sorter af kålroer og gråærter.

Vi arbejder tæt sammen med restauranter og museer. I Danmark har vi allerede leveret Læsøløg og Lollandske rosiner til Restaurant Alchemist i København der har prøvet dem af i af i deres smagslaboratorium: ’Taste Lab’. Det er der kommet to opskrifter ud af, og i august kunne børn, der deltog i Copenhagen Cookings ’Smag på Refshalevej’, finde ingredienser til egne hotdogs – blandt andet Læsøløg, som var på Frøsamlernes stand.. Lollandske rosiner indgår nu i restaurantens ’Smagsvæg’ sammen med over 1000 andre råvarer. De skal være med til at udvide gæsternes viden om mad og øge bevidstheden om madkultur i de kommende generationer.

Den Gamle By i Århus er allerede begyndt at dyrke stammer af den fine historiske Amagerkål, som de viser frem for deres besøgende. Næste år vil vi i fællesskab kunne holde kurser i frøavl af fremmedbestøvere med Amagerkål som eksempel. Vi følger kurserne op med rådgivning og assistance til dem, der har mod på at avle hvidkålsfrø eller andre fremmedbestøvede. Desuden sørger vi for, at der vil være frø til dem, der blot vil dyrke hvidkålen.

Vi arbejder for tiden på at få projektets hjemmeside op at stå, så vi kan dele både plantebeskrivelser og opskrifter, arrangementer og meget mere. I 2020 får vi brug for jeres hjælp til at opdyrke nogle af de danske sorter, men det skal I nok høre mere om. Ikke mindst på Årsmødet i marts 2020, hvor vi vil præsentere det nye projekt med dyrkning af Amagerkål. Hold øje med vores kalender!

Læs mere her