Vores ret til at bytte og sælge frø er i fare
EU’s landbrugspolitik er inde i en dårlig udvikling for bevaringsværdige sorter
Af Louise Windfeldt og Gert Poulsen, Frøsamlerne
Det forslag, der ligger på bordet til EU’s genforhandling af den fælles frøpolitik, er en trussel mod mangfoldigheden af vores dyrkede planter og mod landmænds ret til at bruge deres egne frø. Dermed er også Frøsamlernes – og hele Danmarks - arbejde med at bevare og dyrke gamle sorter i fare.
Sorterne fra den danske madkultur
I Danmark har vi heldigvis bevaret mange af de gamle sorter, der tidligere var centrale i den danske madkultur. Foruden markærter som ’Lollandske Rosiner’ og ’Errindlevært’ er det tidligere vidt berømte danske grøntsagssorter som grønkålen ’Halvhøj Ekstra Moskruset Tiara’ – alle sorter, vi har i Foreningen Frøsamlernes sortiment. Flere af dem har i moderne forskning vist sig at indeholde særlige sundhedsfremmende stoffer, men også enestående smags- og dyrkningsegenskaber.
Frøsamlernes vigtige rolle i bevaringen
Vi kan dyrke og smage dem i dag, fordi Frøsamlerne i 2015 var med til at formulere den undtagelse fra EU-direktivet, der har sikret, at vi i 10 år frit og uden administration har kunnet bytte og sælge frø, der ikke var registreret på EU's sortsliste, så længe det var i mindre mængder og til ikke-kommercielt salg. Du kan læse mere om Frøsamlernes engagement i arbejdet her, og den danske tolkning af frølovgivningen er desuden beskrevet i Naturerhvervs-Styrelsens “Vejledning om handel med og overdragelse af frø til ikke-kommerciel brug og bevaring”. Der blev også udviklet et beslutningstræ, så det er let at forstå reglerne for såvel professionelle som almindelige borgere.
Denne tolkning af EU's frølovgivning er specielt relevant ved on-farm bevaring og dynamisk vedligeholdelse af landracer og ældre sorter, fordi de er genetisk uensartede (diverse) og dermed ikke lever op til de nutidige SES krav (Selvstændighed, Ensartethed og Stabilitet). Derfor vil de aldrig kunne registreres på EU's sortsliste.
Den danske model uden problemer for myndigheder og industri
Undtagelsen har fungeret uden problemer. Der er hverken kommet sygdomme, frø af dårlig kvalitet eller andet, som de danske myndigheder har fortrudt eller industrien ærgret sig over. Til gengæld er der kommet større diversitet af gamle – og i nogle tilfælde sjældne – sorter. Nogle er opformeret og i handel fra Bevaringssortslisten. Andre er på vej. Vi kalder det ’den danske model’, og den er udgangspunkt for den ordning, de 139 organisationer nu ønsker i hele EU.
Vi ønsker som minimum disse 4 punkter opfyldt:
1. Bevaring og bæredygtig anvendelse af lokalt tilpasset kulturplante-mangfoldighed (diversitet) skal have højeste prioritet
2. Sikring af folkeretten: Høst, overdragelse, bytte og salg af egen udsæd skal være mulig og lovlig for gartnere og bønder
3. Markedsføring af mangfoldige og lokalt tilpassede sorter, som dyrkes af lokale avlere, skal fremmes
4. Nye godkendte sorter skal være uafhængige af brug af pesticider og kunstgødning
Foreningen Frøsamlerne er en af de 139 organisationer, der har henvendt sig til de 27 landbrugsministre og den nye sundhedskommisær, Olivér Várhelyi, som er ansvarlige for frø i EU. Læs bekymringsbrevet her. Sammen med henvendelsen har vi sendt bogen Eating to Extinction af BBC-journalisten Dan Saladino. Læs Dan Saladinos præsentation af bogen her: .
Henvendelsen opfordrer til at hjælpe med at ændre den EU-forordning, der skal diskuteres, så den tager vare på vores bevaringsværdige planter og retten til at bytte og sælge uregistrerede frø.
Vi følger arbejdet tæt i hele 2025 og holder jer løbende orienteret.
Støt vores arbejde ved at skrive under på “Raise Our Forks for Diversity”