Margrethes Køkkenhave

Nyt projekt i samarbejde med museer

Det nye NordPlus projekt skal udveksle viden og gode ideer mellem frøsamlere og museer i Danmark og Baltikum
11. juni 2021, 18:15

Projektet ’Growing Seed Savers in Museums’ er netop startet som et samarbejde mellem Frøsamlerorganisationer og museer i Danmark og Baltikum. Det er støttet af Nordisk Ministerråds NordPlus program for voksenlæring og løber til 1. maj 2022. 

Målet med projektet er at udbrede frøsamlernes viden om planter og hvordan man dyrker, bruger og bevarer dem til museernes medarbejdere og frivillige, så de gennem museet kan formidles til de besøgende. Samtidig har vi som frøsamlere glæde af at arbejde i en historisk ramme og lære noget af, hvordan museet arbejder – i haven og i køkkenet. 

Vi samarbejder i Danmark med to museer: 
Den Gamle By med projektet ”Fra Have til Køkken”, hvor gamle grøntsagssorter fra museumshaverne vil blive serveret i museets restaurant. På denne måde får gæsterne i bogstavelig forstand lov at smage på kulturarven og med den både diversiteten og begrundelsen for, at planterne stadig er værd at dyrke. Plantehistorier kan fortælles på plancher i restauranten, på dækkeservietten under tallerkenen og på skilte i haverne, og man kan arrangere kogekurser med glemte grøntsager og gamle opskrifter.     
Kringsminde Museum, der sammen med projektleder Charlotte Snebæk Poulsen og andre lokale Frøsamlere er igang med at skabe en køkkenhave ud fra havekonsulenten Margrethe Hvids ideer, som hun udbredte i 1930’erne og under 2. Verdenskrig. Hun var en farverig dame, der røg cigar og kørte motorcykel – og instruerede den moderne husmor i selvforsyning. 

Projekt ’Growing Seed Savers in Museums’ bygger oven på ’Growing Seed Savers’, som vi har arbejdet med fra 2018 til 20, og ligesom det forrige projekt er fokus på ”teaching the teachers”. Derfor skal vi både udvikle de enkelte museers projekter, lave undervisningsmateriale og kurser, men ikke mindst give anledning til at udveksle erfaringer mellem museerne og mellem frøsamlere og museumsfolk.

Her kan du høre et interview med Frøsamler og projektleder for ’Margrethes Køkkenhave’ på Kringsminde Museumsgård, Charlotte Snebæk Poulsen. Interviewet er optaget til Radio Mælkebøtten, lokalradio i Fredericia, i anledning af arrangementet Jordbær og Honning, 12. juni 2021, og interviewer er Ewald Lauridsen.