Bladbede Engelsk spinat fra Hvidkilde

Bladbeden eller ”Engelsk spinat” fra Hvidkilde, FS 0047

Donoren, John Hansen, skriver: "Min far var fodermester på Nielstrup, en herregård der var bortforpagtet fra Hvidkilde ligesom Hvidkilde avlsgård.  Han var meget ivrig grøntsagsavler og dyrkede kartofler og grøntsager til eget forbrug hele året, også læggekartofler. Det eneste, der blev købt, var tomater, salatagurker og sommetider blomkål og hvidkål.

Urtefrø blev købt i frøhandel og kål og porrer som udplantningsplanter. Der var kun 3 slags planter han selv lavede som frø; det var bladbeden, persille og en rød amerikansk pluksalat.

Bladbeden har følgende historie: I 1950 giftede den eneste overlevende af 3 sønner på Hvidkilde, Axel Ahlefeldt Laurvig Lehn (1910-2000), sig med den borgerlige Audrey Joan Garrett (1918-1988) fra Sussex i England. De overtog godset 1951 og afhændede det til deres ældste søn Christian Torben i 1981. Min mor gik lidt ud som kogekone og hjalp til i køkkenet på Nielstrup. 1958 eller 1959 begyndte hun også på Hvidkilde slot som køkkenhjælp, og her stiftede hun bekendtskab med bladbeden, som grevinden åbenbart havde skaffet fra England. Min mor smagte den der og var begejstret. Hun fik lidt med hjem og så var min far solgt. Ud røg den almindelige spinat, og min mor, der også var gode venner med kokkepigen, fik lov at tage frø fra planter fra slotte.

 

Via email til N. O.Crossland, 21. maj 2020