Frøsamler Vivi Logan med Læsøløg i blomst

Hjælp med at bevare gamle danske sorter af skalotteløg

De gamle danske skalotteløg, der gemmes og sættes i jorden år efter år, er efterhånden blevet et særsyn i danske haver. Det synes vi i Foreningen Frøsamlerne er en skam!
6. juli 2022, 16:00

De vegetativt formerede løg er nemme at dyrke, gode at gemme - og de har en mere sød og aromatisk smag end almindelige kepaløg.

Vi vil gerne i foreningen være med til at bevare og dyrke diversiteten af skalotteløg, og som medlem af Frøsamlerne kan du hjælpe med på to måder:

  1. Hvis du dyrker en gammel sort i haven – eller kender nogen, der gør – vil vi gerne høre fra dig
  2. Hvis du har lyst til at dyrke en af de gamle sorter, der allerede bevares, vil vi også gerne høre fra dig.

Skriv til os: gertpoulsen@froesamlerne.dk

Flere sorter, mere viden og vidensformidling
I sommeren 2022 går Foreningen Frøsamlerne i gang med at understøtte, fastholde - og i heldigste fald udbygge – den danske samling af skalotteløg i samarbejde med Aarhus Universitet. 

28 gamle familiesorter blev samlet ind i 2001 og dyrkes forhåbentlig stadig i de familier, de kommer fra. Derudover findes de kun i ét eksemplar på Aarhus Universitet. Et af målene med projektet er derfor at tage nogle eller alle skalotteløg ind i Frøsamlerne, der kan bevare dem i dyrkning hos vores medlemmer.

Samtidig går vi i gang med at undersøge, om der dyrkes flere gamle sorter af skalotteløg i Danmark ved at bede den danske befolkning, om de vil sende nogle af deres løg til os.  

Vi vil desuden indsamle viden om de gamle sorter af skalotteløg ved at interviewe dem, der donerer sorter til samlingen. Måske har de historier og billeder af de gamle sorter, og de mennesker, der dyrker eller har dyrket dem. 

Vi vil også opdatere beskrivelser, information og dokumentation om løgene. Al information skal bevares i den nordiske genbank, NordGens, database (GENBIS) og parallelt i Frøsamlernes database, som på den måde også er med til at sikre, at viden bevares.

Projektet har sin styrke ved at være et samarbejdsprojekt mellem to meget forskellige organisationer, som har hver deres viden og kunnen. Læs mere om projektet her.