Plantetopmøde2022

Frøsamlerne var med til Plantetopmøde

Foto af Plantetopmødet: Sophie Due Rasmussen//Food Organisation of Denmark
2. november 2022, 16:45

Workshop om Frøsamlernes arbejde med gamle danske sorter. Foto: Louise Windfeldt

Den 31. oktober deltog Frøsamlerne i Plantetopmøde 2022. Her mødtes kokke med avlere, organisationer og vidensfolk for at snakke og smage sig frem til, hvordan vi får flere planter ind på danskernes middagsborde.

På Frøsamlernes workshop talte faglig sekretær Louise Windfeldt under overskriften: ”Vi har frø – vi mangler dyrkning” om vores arbejde med at bevare og udbrede gamle sorter med en dansk dyrkningshistorie.

Historierne handlede blandt andet om vårhunger og kunsten at finde og dyrke bladgrønt af mange slags. Vi smagte på havesyre, fransk syre og rødnervet syre, mens der blev læst op af Madam Mangors delikate opskrift på syre-suppe fra år 1900 og fortalt om Dybdahls arbejde med at fremme viden om havedyrkning.

Vi udvekslede også erfaringer om andre slags blade, der især er gode at spise på tidspunkter, hvor der ikke er så meget andet grønt. Her er grønkålen og den flerårige kål selvfølgelig vigtige, og smagsprøverne på ’Daubenton’ og ’Kaleidoscopic Perennial’ blev taget godt imod. Andre slags spiselige blade, der i dag ikke er særlig kendte men absolut kunne fortjene større udbredelse, er de mange slags mælder, bladbeder, spinatranke, salater, amarant og gåsefod, som vi dyrker og bevarer hos Frøsamlerne.

På Frøsamlernes workshop benyttede vi også lejligheden til at tale om vores projekt med at bevare og finde flere gamle danske skalotteløg, og for første gang prøvede vi at smage på to forskellige: ’Læsøløg’ og ’Rød Virksund’. Læs mere om det her.