Vivis gulerødder

Frøsamlerne og EU's frølovgivning

Sidste nyt fra Frøsamlerne om EU’s kommende ændringer af frølovgivningen
25. januar 2022, 14:30

Frøsamlerne deltog i den internationale workshop om EU’s frølovgivning den 21. og 22. januar. Den bliver holdt af vores østrigske søsterorganisation, Arche Noah, hvert år og plejer at foregå i Wolkersdorff, nord for Wien. Desværre måtte vi nøjes med Zoom i år, men til gengæld havde mere end 60 deltagere fra 17 lande mulighed for at være med.

Trods de sorte skyer, som uvisheden om EU’s kommende ændringer af loven giver, var det meget opløftende at møde den store gruppe af engagerede og vidende mennesker og mærke, at vi alle arbejder samme vej. På workshoppen planlagde vi yderligere, at vi skal dele arbejdet, så vi kan melde samlet tilbage til EU, hvordan man passer bedst på den dyrkede biodiversitet i den ny frølovgivning.

Indtil nu er det Danmark, der gennem vores nationale tolkning af lovgivningen har opnået de bedste muligheder for at bevare gamle sorter, når de byttes og sælges. Foreningen Frøsamlerne og alle andre må gerne bytte og sælge frø, der ikke er på EU’s sortsliste (og det er der ikke nogen bevaringssorter, der er), så længe det er til ikke-kommercielt brug. Det vil sige alt, der ikke er professionel landbrugs- eller gartneriproduktion.

Forholdene er slet ikke så lempelige i andre lande. Det kan man for eksempel læse om i den lille pjece om frølovgivning, Frøsamlerne udgav, da vi arbejdede sammen med Estland, Letland og Litauen om at ændre deres frølovgivning i projektet ”Growing Seedsavers” i 2018-20.

Frøsamlerne spillede en stor rolle i udarbejdelsen af den danske frølovgivning. Nogle af de europæiske NGOer, der arbejder med bevaring af gamle sorter, har repræsentanter siddende i EU, og sidste sommer lavede de et stort researcharbejde for at se på, hvordan man administrerer frølovgivning i hele EU. Fra Frøsamlerne blev Simon von Siebenthal, Gert Poulsen og Louise Windfeldt interviewet. Nu kigger NGOer i hele EU mod Danmark, når EU’s frølovgivning skal revideres.

Vi holder jer løbende opdateret med, hvordan arbejdet forløber. Hvis du skulle have lyst til at arbejde med i vores frøpolitiske gruppe, skal du kontakte vores formand, Simon von Siebenthal, Tlf.: 25 30 82 82, mail: formand@froesamlerne.dk 

Du kan læse mere i lederen til vores seneste magasin, Frøsamlernyt #3.

Foto: Den dyrkede biodiversitet  - gulerødder. Foto: Vivi Logan