js slider

Kort Nyt

 • Vildt Naturligt på P1

  Foreningen Frøsamlerne i Vildt Naturligt på P1

  I 1986 fik Lila Towle ideen til at danne en forening, der skulle indsamle og bevare gamle sorter, ligesom man gjorde i foreninger i USA, England, Sverige og Østrig. I har gættet det: det handler om Foreningen Frøsamlerne!

  Den 18. marts bragte radioprogrammet Vildt Naturligt på P1 en hel udsendelse om os.

 • konference i bruxelles 24

  Konference og workshop i Bruxelles

  Frøsamlerne mødtes med andre europæiske frøsamlerorganisationer ved Arche Noahs konference i Bruxelles. Vi hørte oplæg om status på de igangværende forhandlinger om frølovgivningen og indsamlede gode ideer til den videre proces. 

 • Diversitet af frø

  Vores høringssvar til EUs nye frølovgivning

  Revisionen af EU’s frølovgivning er inde i sin afgørende fase. Foreningen Frøsamlerne har skrevet et høringssvar for at sikre bevaring af gamle sorter bedst muligt.

 • GMO konference på Christiansborg feb24

  Kom til GMO konference på Christiansborg

  EU-Kommissionen vil tillade GMO-mad uden krav om risikovurdering og mærkning af planter, skabt med nye metoder som CRISPR, der iflg. EU-Domstolen er GMO. Loven vil favorisere agro-tech-firmaer på bekostning af forbrugere og landbrug, der har krav på GMO-fri frø og fødevarer.
  Hvad mener du? Hør mere og deltag i debatten. Konferencen er gratis og foregår d. 27. februar kl. 10 til 16 med frokost midtvejs. Tilmeld dig ved at sende navn, e-mail adresse og evt. organisation - til tilmelding@gmofrimad.dk.

 • Lets Liberate Diversity konference i Dublin 2023

  Frøsamlere fra hele Europa samlet til konference i Dublin

  Foreningen Frøsamlerne var med til årets konference i den europæiske paraplyorganisation Let's Liberate Diversity. I år blev den holdt i Dublin, og the Irish Seed Savers var værter. Foruden den årlige generalforsamling blev der diskuteret frøpolitik, og der var oplæg og workshops om blandt andet jordbrugeres rettigheder og lokal fødevareproduktion.

 • There is no planet B

  Skriv under for at bevare mærkningskravet til GMO

  Sporbarhed og mærkning er nøglen til at vide, hvad der er på vores marker og på vores tallerkener. Men Europa-Kommissionen vil fritage nye GMO’er fra krav til mærkning og ofrer dermed forbrugernes, fødevaresektorens og landmændenes rettigheder.

 • Brun ært fra nakskov

  Indsamling for bedre bevaring

  Foreningen Frøsamlerne har afsluttet den indsamling, der løb fra april 2022 til april 2023. De indsamlede midler har sat Danmarks to eneste plantesorter på Bevaringssortslisten og sikret deres første år på listen. Vi siger STOR TAK til alle, der har støttet vores indsamling. Med det gode resultat vil vi helt sikkert snart begynde endnu en indsamling … og måske lykkes det næste gang yderligere at blive godkendt hos Skattestyrelsen med de fordele for foreningen, det vil indebære. 

 • Frøsamlernyt nr 6 forside

  FrøsamlerNyt #6 er udkommet!

  Læs Frøsamlernes nye magasin, der er et temanummer om tomater. Du kan både blive klogere på gamle sorter, der er på vej til foreningen, og nye sorter, der stadig er under forædling, om skribentens yndlingssort ... og om et tomathus, der kan holde skimmel på afstand. 

 • Petrowsky majroer

  Oplæg om bittersunde grøntsager

  På Frøsamlernes efterårsmøde 15.9.23 holdt faglig sekretær, hortonom Louise Windfeldt, oplæg om bittersunde grøntsagssorter. Grøntsagerne er udvalgte gamle danske sorter af hvidkål, spidskål, grønkål, gulerod, majroe, knoldselleri og forskellige urter. Disse sorter dyrkes ikke længere kommercielt men er bevaret i Nordens genbank, NordGen, og hos Foreningen Frøsamlerne. Men selvom de traditionelle danske sorter både har et dyrknings- og et sundhedspotentiale, er det stadig svært for almindelige forbrugere og havedyrkere at få fat i grøntsager og frø af dem. I oplægget indgik en film, hvor diabetesforsker Per Bendix Jeppesen fortæller, hvorfor grøntsagerne er gode for helbredet.
  Se eller gense filmen her.

   
 • Frø af høj prinsesse

  DOKK1 i Århus har fået et frøbibliotek

   Frøsamlere er selvfølgelig involveret i frøbiblioteket i Verdensrummet på DOKK1, der åbnede 22. juni. Marianne Mikkelsen fra Aarhus Omstiller og Foreningen Frøsamlerne er daglig bestyrer af biblioteket, hvor man kan både tage og give frø til hylderne.

 • Fælles brev om den ny frølovgivning fra Europas NGOer til EU-kommissionen

  Fælles brev om ny frølovgivning fra NGOer

  ”Frø er fundamentet for vores fødevarer. Frø former måden, vi dyrker, og maden, vi spiser, og deres kvalitet er grundlæggende for at sikre, at jordbrugere kan producere gode fødevarer”. Sådan begynder det brev, som Frøsamlerne og 30 andre NGOer i Europa har sendt til EU-kommissionen. Målet er at sikre, at vi også i fremtiden kan bytte og bevare vores agrobiodiversitet.

 • Nyspirede bittersunde

  Bittersunde frø i Frøsamleres haver

  Deltagerne til eventen FRØ TIL ET SUNDERE LIV i anledning af Forskningens Døgn fik en kasse med hjem, der blandt andet indeholdt frø af bittersunde sorter til at dyrke i haven. Blandt deltagerne var en del fra Frøsamlerne, så vi håber, at der gror bittersunde grøntsager i mange medlemmers haver i denne sæson, og at viden om de bittersunde sorter på den måde vil blive kendt og værdsat af flere.

 • Anders Bech i sin køkkenhave

  Frøsamler avler frø af bittersunde grønkål

  Frøsamler Anders Bech har leveret grønkålsfrø til de 54 deltagere i Forskningens Døgn. For fortsat at være leveringsdygtig, avler han også i år frø af en af de bitterunde grønkål, og for at kunne tage frø af flere slags kål, er han gået i samarbejde med Tvis Mølle Have.

 • Forside FrøsamlerNyt#5

  Læs det nye FrøsamlerNyt

  FrøsamlerNyt #5 er udkommet! I Frøsamlernes nyeste magasin kan du læse om de såkaldte 'bittersunde' grøntsagssorter, og der er også en invitation til at deltage i Forskningens Døgn 27. april på Krogerup Avlsgård. I magasinet kan du også læse om dyrkning af yacón og om kunsten at dyrke kartofler i ålegræs, og der er et haveportræt med masser af dyrkningserfaringer fra en selvforsyningshave ved Silkeborg. 

 • Første billede i filmen FRØ

  Se filmen FRØ - Nordic Seed Heroes

  Filmen FRØ er udarbejdet af Charly Frisk, der studerer på Yale University i Connecticut, USA. I sommeren 2022 rejste hun rundt i hele Norden og interviewede folk, der arbejder med bevaring, dyrkning og formidling af frø, blandt andet Åsmund Asdal fra Nordic Seed Vault, Zoe Bayraktar fra gården Brinkholm og Frøsamlernes faglige sekretær, Louise Windfeldt.

  Læs mere om Charly Frisk her

 • Lollandske Rosiner

  Danmarks eneste bevaringssorter er fra Frøsamlerne

  Foreningen Frøsamlerne fik i december 2022 optaget 'Lollandske Rosiner' og 'Brun ært fra Nakskov' på listen over bevaringssorter. De to sorter af gråærter er dermed de eneste godkendte bevaringssorter i Danmark. 

 • Vi bytter frø i DK

  Kom til webinar om UNDROP og EU's nye frølovgivning

  Den 29. november kl. 15:30 til 17 holder Foreningen Frøsamlernes venner fra Geneva Academy et særligt on-line møde for danske Frøsamlere og andre interesserede om bønders rettigheder til frø - og hvordan vi i fællesskab kan bruge de rettigheder til at gøre den nye frølovgivning i EU bedre.

 • Lets Liberate Diversity konference 2022

  Let's Liberate Diversity

  Foreningen Frøsamlerne deltog i Let’s Liberate Diversity’s 11. Forum i Budapest. Let’s Liberate Diversity er en paraplyorganisation, der samler og koordinerer de europæiske frøsamlerorganisationer. På den måde kan vi løbende udveksle viden og erfaringer, så vi i fællesskab kan få diversiteten tilbage i vores fødevaresystemer.

 • Plantetopmøde workshop

  Frøsamlerne var med til Plantetopmøde

   

  Frøsamlerne deltog i Plantetopmøde 2022. Her mødtes kokke med avlere, organisationer og vidensfolk for at snakke og smage sig frem til, hvordan vi får flere planter ind på danskernes middagsborde. Frøsamlerne holdt en workshop om vores arbejde med at bevare og udbrede gamle sorter med en dansk dyrkningshistorie.

 • Skalottesmagning

  Første smagning af danske skalotteløg

  På Plantetopmøde 2022 deltog Frøsamlerne med en workshop om vores arbejde med at bevare og udbrede gamle sorter med en dansk dyrkningshistorie, og vi talte blandt andet om vores projekt med gamle danske skalotteløg. Til workshoppen prøvede vi for første gang at smage på to forskellige: ’Rød Virksund’ og ’Læsøløg’.

 • Frøsamlernyt nr. 4

  Vores magasin FRØSAMLERNYT nr. 4 er udkommet

  Frøsamlernyt nr. 4 er 'på gaden'. Det er et temanummer om bælgfrugter, og du kan blandt andet læse et portræt af familien bag 'Prinsessebønne fra Mariager', gå i dybden med en beskrivelse af de to eneste plantesorter i Danmark, der er på vej til bevaringssortslisten (det er nemlig bælgfrugter), og blive klogere på dyrkning af både markærten 'Rosakrone', 'Kjems Pea Bean' og hjemmeforædlede hestebønner. Der er også masser af opskrifter i Frøsamlernyt #4, som vi håber, du vil nyde. 

  Du kan læse det online i bladre-version her. Hvis du trykker på 'Læs mere', finder du en PDF af magasinet, du kan downloade. 

 • Frøorgie

  Hvor mange frø har vi i Frøsamlerne?

  I forbindelse med vores arbejde med EU’s frølovgivning har Lila Towle talt alle vores frø op. Det viser sig, at vi har 456 forskellige sorter, som vi kan bytte med hinanden! 150 af dem udbydes endvidere på vores markeder, og 27 sælges i vores webshop.
  Det er den meget liberale danske tolkning af EU’s frølovgivning, der gør det muligt for os at bytte og sælge vores uregistrerede frø mellem private. Det håber vi, at vi fortsat får lov til – også når EU’s frølovgivning skal fornys.

   

 • Engelsk Spinat fra Hvidkilde

  Seneste nyt om frølovgivning

  Frøsamlerne arbejder i august og september på et notat om Danmarks erfaringer med sin liberale frølovgivning. Den skal bruges, når europæiske NGOer forhandler med Kommissionen om den nye frølovgivning i EU.

  Læs indtil videre her en kort introduktion til frølovgivningen. 

 • Vivi Logan med blomstrende Læsøskalotteløg

  Hjælp os med at bevare gamle sorter af skalotteløg

  De gamle danske skalotteløg, der gemmes og sættes i jorden år efter år, er efterhånden blevet et særsyn i danske haver. Det synes vi i Foreningen Frøsamlerne er en skam! Frøsamlerne vil gerne være med til at bevare og dyrke diversiteten af skalotteløg, og som medlem af foreningen kan du hjælpe med på to måder:
  1. Hvis du dyrker en gammel sort i haven – eller kender nogen, der gør – vil vi gerne høre fra dig
  2. Hvis du har lyst til at dyrke en af de gamle sorter, der allerede bevares, vil vi også gerne høre fra dig

 • Margrethes Køkkenhave

  Growing Seed Savers in Museums

  Igennem det sidste år har Foreningen Frøsamlerne og to danske museer arbejdet sammen med frøsamlerforeninger og museer i Estland, Letland og Litauen. Sammen har vi udbredt kendskabet til bevaringsværdige planter. 

 • Frøsamlerne underviser i frøsamling Kringsminde

  Følg med i Frøsamlernes donationskampagne

  I løbet af det næste år indsamler foreningen donationer til vores almennyttige arbejde. Målet er at blive godkendt hos Skattestyrelsen, så vi f.eks. kan modtage gavebidrag, der er fradragsberettigede for donoren, og undgå at betale boafgift af arv, der doneres til os.
  Det kræver, at vi på et år får mindst 100 bidrag på mindst 200 kr.

  Følg løbende med i, hvordan kampagnen forløber her på hjemmesiden!

 • Workshop om frø til årsmødet

  Workshops om gamle tomatsorter, formering af potteplanter og tips og tricks til frøsamling

  Der blev holdt tre workshops om formiddagen den 12. marts 2022, før Frøsamlernes årlige generalforsamling begyndte. Alle tre workshops var godt besøgt af foreningens medlemmer, og der blev både delt bevaringsværdige potteplanter og gamle tomatsorter ud til dyrkning. 

 • Karnas koriander

  Seneste nyt om Frøsamlerne og EU's frølovgivning

  EU’s frølovgivning skal revideres, og det er stadig uklart, hvad resultatet bliver. Frøsamlerne er med i det nationale og internationale arbejde for at sørge for de bedst mulige forhold for den dyrkede biodiversitet.

 • Forside til bogen Grow Like Tomorrow

  Grow Like Tomorrow er udkommet!

  Frøsamlerne har skrevet et kapitel i bogen Grow Like Tomorrow. Du kan købe bogen, læse den online eller downloade den gratis.

 • Forside Frøsamlernyt #3

  Læs det nye nummer af Frøsamlernyt!!

  I Frøsamlernyt #3, september 2021, kan du læse en portræt af en af vores "Founding Mothers", Molly Hougaard, nyt om udfordringer fra EU til vores frøpolitik, artikler om dyrkning og frøavl af Amager hvidkål, projekter med gamle nordiske sorter og museumshaver og mere.

 • Kringsminde Museumsgård

  Frøsamlerne skal samarbejde med museer

  Frøsamlerne deltager i projekt ’Growing Seed Savers in Museums’, der skal udveksle viden, erfaringer og gode ideer mellem museumsfolk og frøsamlerorganisationer i Danmark og Baltikum. Det er støttet af Nordisk Ministerråds NordPlus program for voksenlæring og løber til 1. maj 2022.

 • Webportalforside foto Brian Krause

  Webleksikon for Nordiske Kulturplanter er online med de første 25 sorter!

  Her kan du blandt andet læse, hvor hvidkålen kommer fra, hvordan man dyrker majroer, og hvad man kan bruge markærter til. Bag leksikonet er en projektgruppe bestående af KVANN (NO), SESAM(SE), Foreningen Frøsamlerne (DK) og Københavns Universitet.

  Klik ind og kig!

 • Seeds4All

  Frøsamlerne i godt internationalt selskab

  Foreningen er blevet en del af et helt nyt netværk: Seeds4All.
  På hjemmesiden kan du se alle de europæiske organisationer, der samler, bruger og formidler om vores fælles plantearv på en bæredygtig måde. Hver organisation har en kort præsentation på siden, og så kan man se, hvilke frø, vi udbyder. 

 • Hvidkål Hervé

  Frøsamlerne er med i internationalt netværk for økologisk planteforædling

  Frøsamlerne indgår nu i endnu et internationalt netværk: ECO-PB (The European Consortium for Organic plant breeding). Netværket er en platform, hvor vi kan udveksle viden og erfaringer med andre europæiske organisationer og firmaer, blandt andet det tyske Bingenheimer Saatgut.

 • Laborant Didde med Frøsamlernes ærte DNA prøver

  DNA af Frøsamlernes ærter på vej til Australien

  Så er DNA fra 15 af Frøsamlernes ærtesorter blevet oprenset og er nu på vej til Australien, hvor det vil blive analyseret. Dermed kan vi forhåbentlig blive klogere på ærternes indbyrdes slægtskab og historie. På billedet ses laborant Didde Hedegaard Sørensen fra Københavns Universitet, der har udført alt det indledende arbejde for os. 

 • Forside af folder om frølovgivning

  Ny folder om frølovgivning

  Foreningen Frøsamlerne har udgivet en on-line folder, der beskriver og sammenligner frølovgivning i Danmark og de baltiske lande. Den er et af resultaterne af vores projekt med Estland, Letland og Litauen: Growing Seed Savers. Projektet er finansieret af NordPlus under Nordisk Ministerråd og blev afsluttet 30. maj 2020.

 • Forside af folder om inventering

  Ny folder om at inventere kulturplanter

  Foreningen Frøsamlerne har udgivet en on-line folder om at finde og dokumentere gamle kulturplanter. Den er et af resultaterne af vores projekt med Estland, Letland og Litauen: Growing Seed Savers. Projektet er finansieret af NordPlus under Nordisk Ministerråd og afsluttes 30. maj 2020.

 • Frø af ‘Guérande’ gulerod

  Nye regler for økologiske frø

  Økologiske grønsagsfrø kan sælges i EU fra 2021, selvom de er genetisk uensartede. Det kan give os flere interessante sorter at vælge imellem og forbedre bevaring og fremtidsudsigter – også for nogle af Frøsamlernes sorter. Læs Louise Windfeldts artikel til Praktisk Økologi 6/2019.

 • Frøsamlernes ærter afleveres til DNA analyse

  DNA analyser af Frøsamlernes ærter sættes i gang

  15 af Frøsamlernes gamle danske ærter er nu afleveret til Københavns Universitet. Sammen med gemte frøprøver af gamle handelssorter skal de og flere end 100 andre ærtesorter fra Norden nu til DNA analyse.

Login for medlemmer

Søg i indhold

Kalender